tiistai 22. marraskuuta 2016

Marraskuisia hetkiä

Marraskuinen talvi tuli ja meni ja nyt on pimeää. Täällä maalla on aivan mahdottoman pimeää.

Muistan hyvin hetken, jolloin aloin haaveilla maalle muutosta. Olin silloisen poikaystävän kotiseuduilla maalla. Oli pussipimeää ja ajelimme siellä pimeässä autolla, ja talot joita ohitimme näyttivät niin kodikkailta valoineen. Kun sieltä pimeän taipaleen päästä tuli talon valot näkyviin ja talossa ihmisiä, jonkun koti. Muistan kun mietin miten ihanaa olisi tulla pimeyden halki omaan kotiin. Ja juuri niin ihanaa se on kyllä ollut. 

Marraskuussa parasta on antautua pimeälle ja loskalle. Hankkia paljon kynttilöitä ja pehmeitä valoja, vilttejä ja takkatulta. Tehdä asioita joista tulee hyvälle mielelle, syödä hyvää ruokaa ja vain nautiskella. Ehtiihän sitä stressata ja juosta taas valoisammalla.

Tänään teimme (viimeinkin, voisi joku sanoa) suursiivouksen ja on ihanaa vaan oleskella ja katsella ympärilleen, kun joka paikka ei lainehdi koirankarvoja ja epämääräistä romua. Huomennahan tilanne on todennäköisesti jo ennallaan.

Tässä kuvina sekalaisia sattumia marraskuulta. 


Amarylliksen sipuli pääsi multaan ja lähti heti samantien hurjaan kasvuun. Päivässä tuli lehtien kärjet näkyviin ja nyt tilanne on jo tämän näköinen:


Ikkunoista avautuu harmaa marraskuinen maisema. Päivällä on harmaata, aamulla, illalla ja yöllä pimeää kuin pussissa.

Puttipaja on tuonut myyntiin Festivo-kynttilänjalkoihin sopivat pallokynttilät. Valitettavasti ensikokemus kynttilöistä ei ollut paras mahdollinen kun näistä toinen katkesi jo ennen kuin oli ehditty sytyttääkään.


Halot ovat tulleet osaksi sisustusta, ja niitä on myös pilkottu ahkerasti. Puilla lämmittäminen on kyllä ilo.


Miehen perintokiikkustuoli sai päälleen talven kunniaksi lampaantaljan, jonka ostin läheiseltä lammastilalta lankojen ja karitsanlihan mukana.


Muutama kirppiskeikka on tullut tehtyä, vailla sen suurempia hullaantumisia mutta tummansiniset Arabian kynttilänjalat saivat seurakseen pirteän punaisen.


Siivouspäivän päätteeksi saimme nakuteltua muutamat taulut ja mummun tekemän ryijyn seinään. Se pääseekin oikeuksiinsa hirsiä vasten, ihan kuin se olisi tuohon tehty.


Koirat ovat ottaneet tavakseen tähystellä pihalle sohvan divaani-osalta, joka sai nyt peitteen päälleen. Ainakin yhdellä koiralla on massiivinen karvanlähtö ja karvaa oli sohvassa niin että pölinä kävi. Koirien kynnet myös kuluttavat sohvan pintaa, ja vaikka tämä sohva nyt tällainen edullinen Tori-hankinta onkin, niin ehkä suojaaminen tuo sille vähän lisää elinikää.
Selkänojalla on eilen Pentikiltä ostamani villainen torkkupeitto. Sain kiitokseksi eräässä yhdistyksessä toimimisesta lahjakortin Pentikille, vuoden säästelin sitä ja pohdin mihin sen käyttäisin ja tähän päädyin. Rakastan päiväunia sohvalla joten torkkupeitolle on käyttöä.

Tuvassa tunnelma on ihan kodikas, vaikka kaikenlaista remppasuunnitelmaa on taas tullut hahmoteltua. Onneksi emme ole kovin nopeasti toimeen tarttuvia kumpikaan, niin suunnittelutyölle on vielä hyvin aikaa.


Seuraamassani "Materian taju" -blogissa on postaussarja nimeltään "Hetkiä kotona", ja olen melkein kateellinen etten ole itse keksinyt sitä.
Näissä hetkissä on vaan jotain niin suurta. Kalsea harmaus ikkunan takana, mutta sisällä lämpöä, valoa, rakkautta ja maailman parasta seuraa <3


torstai 17. marraskuuta 2016

Metsässä ihminen on onnellinen

Niin kaunista, hiljaista ja rauhoittavaa. Alkutalven värit ovat niin kauniita. Seura on kohdallaan ja ajatus lentää. Tämän parempaa ei vaan ole.










keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Makuuhuoneessa


Toisin kun otsikosta voisi päätellä luvassa ei ole mitään sopimatonta tekstiä...

Pönttöuuni makuuhuoneessa on yksi unelmieni täyttymys.
Pönttöuuni ja hirsiseinät, paljon muuta ei makuuhuoneeseen taideta tarvita.



Uskaltauduin hankkimaan uuden lasipullon hajonneen tilalle. Tämä on pikkuisen tukevampaa lasia ja vähän pienempi. Pestä en kyllä uskalla...




No okei, tämä on vähän "last season" mutta muodikkuus nyt ei ole ennenkään meillä ollut kovin painava kriteeri.


Meillä on Sotkasta hankittu kotimainen älyvaahtosänky, joka on yksi parhaita huonekaluostoksiamme. Valitsimme patjoiksi kovimmat mahdolliset, ja tässä sängyssä kyllä nukutaan ihan mahdottoman hyvin.
Käytämme tuplaleveää peittoa, kesäisin Porin villa ja peite ohutta villatäytteistä ja talvisin Ikean paksua untuvapeittoa. Porin villa ja peitteeltä tilasimme myös tyynyn, ikäväkseni täytyy olla niin monen muun bloggaajan kanssa hieman eri mieltä, sillä meillä ei näistä tuotteista ole kauheasti pidetty. Untuva on epäeettinen valinta monellakin tapaa, mutta ei ainakaan tällä kokemuksella villastakaan sille kilpailijaksi ole.


Pönttöuunissa on symppis karhuluukku. Lisäksi on erillinen ritilä niitä hetkiä varten, kun haluaa tuijotella tulta sängystä. Pönttiksessä on nyt pakkasten tultua ollut joka päivä tulet iltapäivästä,  jolloin pellin saa sopivasti kiinni ennen nukkumaanmenoa. Siinä se suloisesti meidän uniamme lämmittää.


lauantai 5. marraskuuta 2016

Pyhäinpäivänä

Tänä vuonna pyhäinpäivänä nautittiin talvisäästä.

Välillä sateli lunta, välillä aurinko paistoi. Ja lunta ja pakkasta marraskuussa, melkoista luksusta.


Ollaan nautiskeltu kotona olosta, kävelty auringonpaisteessa. Kävin kummitytön syntymäpäivillä ja sen jälkeen hautausmaalla.



Marimekon ystävämyynnistä tuli tilattua muutama tyynynpäällinen sohvatyynyille.


Kuistilla painui lämpötila pakkaselle joten oli pelastettava pelakuut sisälle.




Ilta pimeni kauniisti, haudoilla oli paljon kynttilöitä ja ihana pyhäinpäivän harras ja haikea tunnelma. Sytytin kynttilän muualle haudattujen rakkaiden muistopaikalle ja hiljennyin itsekin. 

Nyt kotona soi radiossa hengellisen musiikin Sävel on vapaa, kynttilät palavat ja takassa on tulet. 

perjantai 4. marraskuuta 2016

Vintin kätköistä

Kirjaimellisesti!

Vauhdikkaampaa nettiä asennellessaan mies irrotti vintillä muutaman lattialaudan, ja alta löytyi lehtiä vuodelta 1970. Wau! Otin hieman kuvia, Kotilieden pelastin alakertaan mutta loput lehdet saivat mennä takaisin lattiankuivaajavirkaansa hoitamaan.

Tässäpä vuoden 1970 tärkeimmät:


Luontoliiton lehti oli nimeltään Molekyyli.

Rekrytointi oli aavistuksen sukupuoli- ja ikäsidonnaista:



Hyvinkäällä oli kuuma teatteriskene, Tauno Palo näyttelemässä Särkelä itte (huomaa myös ympäristöpropaganda elokuvailmoitusten keskellä):


 Mainoksissa löytyi:



Kukkasipuleita on tilattu postimyynnillä aivan kuten tänäkin päivänä.


Paikkakunnalla tapahtui:



Uskonnollinen lastenlehti Totto on ilmestynyt joskus 60-70 -luvulla:


 Antenni ilmestyi v. 1965-1973. Jotenkin absurdi ajatus, että tv- ja radio-ohjelmia varten tarvittiin lehti. Itse muistan lapsuudesta naapurissa olleen hienouden: kaukosäätimen jossa oli viivakoodinlukija, jolla voi ajastaa videot nauhoittamaan suoraan viivakoodilla! Se oli vähän uudempaa tekniikkaa kuin mitä Antenni-lehden lukijat käyttivät.


Tietokoneen valvova silmä oli jo silloin lähes kaikkialla.


Ovatko kampaamoissa tupakoivat naiset vaarassa?



tiistai 1. marraskuuta 2016

Marraskuun eka ja kierros tontilla

Vapaapäivän aamuna ikkunasta aukeni maailma, josta värit ovat kadonneet. Maassa oli valkoinen kuura. Teekuppi mukaan ja ulos kameran kanssa.


Terassilta aukeaa näkymä pelloille. Kesäkukkalaatikot ja terassikalusteet joutaisivat varmaan talvisäilöön.





Aitauksissa on ennen meitä ollut asukkaina ainakin vuohia ja hevosia. 


Toivottavasti tuleva sauna, tontille siirretty vanha hirsimökki. Siinä on aiemmin asunut kanoja.



Kukkasipuleiden ja kanervien ajoitus oli tänä vuonna täydellinen; juuri ennen sateita. 



Lintujen talviruokinta on houkutellut paikalle myös oravan, joka kuitenkin pakeni koiraa puunlatvaan. Talipallot ja myös niitä pitelevä metalliteline ovat lähteneet oravan matkaan.