torstai 23. helmikuuta 2017

Vuoden ensimmäiset tulppaanit

Vähän hassuahan se on miten tulppaanit tulevat myyntiin yhä aiemmin ja aiemmin ja osalla kevät alkaa jo tammikuussa. 

Minusta tammi-helmikuu saisivat olla vielä reilusti talvisia kuita ja kevääseen voitaisiin siirtyä joskus maaliskuun puolivälin jälkeen. Mielelläni hiihtäisin ja pitäisin talvikamppeita ihan sinne maaliskuun lopulle saakka.

Vaan tulppaanikimppu löysi meillekin. Joka päivä kun muistaa leikata varsiin uutta imupintaa ja pitää vaan ihan vähän vettä maljakossa ne saa kestämään edes muutaman päivän. 

Mitä kauneutta, raikkautta, väriä ja iloa talven jälkeen. 


maanantai 20. helmikuuta 2017

Arkea kuvin

Fb:n arkikuvahaasteen innoittamana päädyin tallentamaan myös tänne blogiin arkiviikon tunnelmia. Tämä kuvattu viikko oli siinä mielessä erilainen että alkuviikosta mies oli useamman päivän työmatkalla ja oma arki kyllä silloin keskittyy vain töihin ja koirien viihdyttämiseen. 


Tämä kaveri saavutti alkukuusta kunnioitettavan 10 vuoden iän. Vanhuus ei paljon paina; suupielissä on pikkuisen harmaata ja silloin tällöin nukkuu niin sikeästi että missaa ulko-oven aukeamisen. Silti vielä kuulee hyvin kun nakkipaketti Dentasticks-pussi aukeaa. Tässä kuvassa oltiin aamulenkillä ja hieman vielä haukotutti.


Tein caldo verdeä ilman chorizoa ja soseutettuna. Ulkonäkö oli melko luotaantyöntävä mutta maku aivan mahtava. Tämä on kyllä yksi suosikkikeitoistani.



Sitrukset olivat tarjouksessa 1e/kg ja niitä tuli hamstrattua. Harmi vaan että arkisin niitä ei juuri tule syötyä, tykkään puristaa aamuisin sitruksista mehua ja höystää sen inkiväärillä, mutta ennen aamuvuoroa en jaksa kotona tehdä aamiaista. Nämäkin ihanat hedelmät seisoivat lähes viikon pussissa pöydällä ennen kuin sain ne edes siirretyä kulhoon.


Vaikka työmatkojen myötä työpäivät venyvät pitkiksi, nämä peltomaisemat ja vuorotyö auttavat jaksamaan. Erityisesti talvella on niin tärkeää että välillä pääsee valoisaan aikaan ulos. 


Koirien kanssa käytiin useampana päivänä hallissa treenaamassa ja touhuamassa. Viikolle sattui aika kovia pakkasia, eikä pennun kanssa oikein voi vielä pakkaskeleillä tehdä pitkiä lenkkejä joten treenihalli on aivan loistava juttu. Me ei tehdä mitään kovin vakavasti, vanhemmat koirat harrastavat rallytokoa ja agilitya ja pennun kanssa tehdään pohjia tokoon ja palveluskoiralajeihin.


Myös tämä puubisnes kuului viikon ohjelmaan. Tämä talvi ollaan pärjätty tontilta löytyneillä puilla ja kun täällä on muutama kaadettavakin puu niin puiden suhteen olemme omavaraisia ainakin muutaman vuoden. Työarkena puilla lämmittäminen on haastavaa kun ei meinaa löytyä aikaa uunien lämmittämiselle, sitä varten tosiaan tarvittaisiin joku kotolainen; vanha emäntä tai isäntä kuten aikoinaan on taloissa ollut. Välillä oli pakko herätä kukonlaulun aikaan laittamaan tulta pönttöuuniin ja mennä sitten takaisin nukkumaan, ja se oli kyllä tosi tunnelmallista. Pönttöuuni makkarissa on yksi tämän talon parhaita juttuja.

Loppuviikosta sitten käännyttiin arjesta juhlan puolelle, kun säät lauhtuivat ja aurinko paistoi ja oli välillä vapaatakin.

Käytiin jäällä termarikahveilla.


Pentu on ajankohtaisten asioiden äärellä.


Viikonlopuksi suuntasimme yhden koiran kanssa koulutukseen Tampereen lähistölle ja yövyimme Scandic Rosendahlissa. Hotelli oli tosi viihtyisä ja koira oli ihanasti huomioitu huoneessa pikku herkkujen ja ulkoilukartan muodossa.


Oli niin rentouttavaa yöpyä yksin hotellissa. Kävin illallisella ja rötväsin huoneessa.



Kotiintullessa olikin sitten pizzatilaus odottamassa. 



lauantai 18. helmikuuta 2017

Kylvökauden avaus

Aurinko paistaa siniseltä taivaalta, lumihangen alta alkaa paljastua ruohoa ja töistä kotiin tullessa on jo valoisaa. Keväthän siinä väistämättä tulee mieleen vaikka ensi viikolle luvataankin vielä pakkasia ja lisää lunta. Ja tulkoon vaan, ei sen kevään tarvitsekaan vielä helmikuussa tulla. 
Onneksi kevät on mielentila ja tänään meillä alkoi kylvökausi.

Toiveena on kasvihuone ja siellä vesiviljelmä joten tänä vuonna meillä on käytössä kivivillakuutiot idätykseen. Nämä voi sitten laittaa suoraan multaan tai veteen tai mihin nyt haluaakaan. Liotin kuutioita 1-2h vedessä ja sitten tökin siemenet kuutioihin, kaksi jokaiseen. Kuutioissa oli kätevä kolo mihin siemenet sai tikulla tökittyä. Ja koko komeus uunin päälle, kohta sieltä pukkaa vihreää.

Chiliviljelmän lajikkeiksi tänä vuonna päätyivät capsicum baccatum -sukuiset:
- Aji benito "reipas, muttei tuskallinen polte"
- Aji rojo 
- Aji cristal  "hedelmäisen makuinen ja kohtuutulinen"
- Lemon drop  suosikkini chiliharrastuksen alusta. Keltainen, sitruunainen mutta tulinen chili, aivan mahtavan makuinen.
- Bishop's hat; makea ja mieto lajike