perjantai 17. huhtikuuta 2015

Suosikkiruokia: caldo verde

Vapaan loppuviikon ruokalistalle valikoitui yksi suosikkikeitoistani, portugalilainen caldo verde. Sosekeittoja enemmän tykkään keitoista joissa on sattumia ja suutuntumaa, sosekeitot tuntuvat vähän vauvanruualle. Caldo verdessä suutuntumaa löytyy ja lisäksi variaatiomahdollisuudet ovat rajattomat.

Lehtikaali on keiton ydin, mutta muuten sitä voi muunnella ja siitä tarjotaan alkuperämaillakin hyvin erilaisia versioita. Portugalissa keitto on usein kasviskeitto, Espanjassa se taas tarjotaan usein ilman perunaa.

Omassani perunaa oli mutta se hajosi liemeen lähes täysin tehden liemestä ihanan täyteläisen.


Omalle keittolautaselleni kuuluu ehdottomasti myös chorizo. Tällä kertaa se oli tällaista grillimakkara-chorizoa. "Aito" raaka chorizo on kyllä parempaa ja murustuu keittoon ihanasti, antaen myöskin liemeen makua.

CALDO VERDE

200g chorizo-makkaraa
8 pientä perunaa (itse käytin puikulaa)
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
1,5l vettä
2-3 kanaliemikuutiota
200g lehtikaalta
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Silppua sipulit, kuutioi perunat, paloittele makkara ja suikaloi lehtikaali ja poista siitä ruodit.
Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää mukaan makkarat, anna niiden päästää hieman rasvaa ja lisää perunat. Sekoittele hetki. Lisää vesi ja sen kiehuessa liemikuutiot. Anna kiehua n. 15min. Lisää mausteet ja lehtikaali. Keitä, kunnes lehtikaali notkistuu. 

Tarjoile hyvän leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti