lauantai 21. marraskuuta 2015

Arabia Anemone

Yksi varhaisimpia, ehkä jopa ensimmäinen keräilemäni astiasarja on sinikuvioinen Arabian Anemone.


Ulla Procopén suunnittelema Anemone on ollut Arabian tuotannossa 1961-1972, ja uudelleen ainakin 1990-luvun puolivälissä. Sain äidin työkavereilta rippilahjaksi kaksi mukia (kuvissa, Laatutavaran mukaan "kaakaokuppi") vuonna 1996, ja tuolloin mukit ovat olleen uustuotantoa. Kuppien korvan malli on ilmeisesti hieman vaihdellut, uudemmissa se on suurempi ja ehkä hieman käteen mukavampi.


Astiat ovat kivitavaraa, käsinmaalattu koriste on lasituksen alla. Osa astioista on käsin signeerattuja suunnittelijan ja maalaajan puumerkeillä, osa vain Arabian leimalla. Materiaali on uuniastioissa erinomainen, uunivuokaan (joka ei osunut kuviin) ei tartu uuniruuat yhtään kiinni, ja se lähtee puhtaaksi helposti. Kupit ovat olleet minulla ihan arkikäytössä tuolta 90-luvulta saakka, niitä on pesty vuosia astianpesukoneessa eikä värit ole menneet miksikään, eli taattua laatua on.


Rippilahjaksi saamieni jälkeen löysin pari kuppia Hietsun kirppikseltä 1990-luvun lopulla, sen jälkeen olen ostanut astioita huutonetistä. Ihan tavan kirppiksillä näitä ei kauheasti näe (ruskeaa Rosmarinia ehkä enemmän), mutta huutiksessa ja torissa sekä vanhantavaran liikkeissä kyllä paljonkin.
Astiastossa on ihan kauheasti osia, katsokaa vaikka. Omia suosikkejani ovat juuri nuo kaakaokupit, sekä alla näkyvässä kuvassa teekupit ja sokerikko, näistä on kiva tarjota vaikka karkkia tai muuta naposteltavaa. Yllä oleva "mokkakuppi" on aivan tosi söpö, meillä se toimii suola-astiana.

Teekannun löysimme myöskin aikaa sitten kokkolalaisesta vanhan tavaran liikkeestä. Kannu oli juuri tullut myyntiin eikä sitä oltu vielä ehditty hinnoitella. Myyjä heitti sille hatusta hinnan 50 markkaa. Otimme kannun vikkelästi, maksoimme ja häivyimme :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti