torstai 9. marraskuuta 2017

Kanalan uudet asukkaat

Toinen kananuorikoistamme alkoi hautoa lähes heti munimaan alettuaan. Sen läsähdettyä pesään tarkistimme, että sillä oli vain yksi muna haudottavanaan. Tutkimme hieman aihetta ja päädyimme laittamaan sille vähän lisää munia, kaiken kaikkiaan 5 munaa hän sai haudottavakseen.

Sitkeästi pikku teiniäiti jaksoi muniaan hautoa ja lopulta 21 päivän hautomisen jälkeen 3 munista kuoriutui. Ensin kuului pesästä kovaa sirkutusta ja sitten tällainen joukko tuli esiin <3

Monenlaista ajatustyötä on tämän hautomisen kanssa käyty läpi ja selailtu nettiä kyllästymiseen asti. Kuitenkin, meidän kanalassa saa lisääntyä jos siltä tuntuu eikä ketään estetä vaistojaan toteuttamasta. 


Tipujen kuoriuduttua aloimme ruokkia emoa ja poikasia pesään. Ensimmäisinä päivinä veimme niille keitettyä kananmunaa ja vettä, sen jälkeen pikku hiljaa siirryimme tipurehuun.

Kanaemo päätti perustaa perheensä munintapesään, joka meillä on melko korkealla. Teimme pesään "parvekkeen" jotta poikaset eivät putoaisi maahan. 
Ensimmäiset ajat kananpoikaset ovat hyvin herkkiä kylmälle ja elämänlanka on muutenkin heikko, ne kuolevat helposti jos joutuvat kauas emon lämmöstä.

Jotain kuitenkin tapahtui ja yksi poikasista löytyi kuolleena muutaman päivän iässä. Se löytyi lattialta, joten jotenkin se oli parvekkeesta huolimatta päätynyt pesän ulkopuolelle ja kuollut sinne. Mitään ulkoisia väkivallan merkkejä ei poikasessa onneksi ollut ja muutenkin muut kanat ovat ottaneet poikaset vastaan melko välinpitämättömästi.

Tämän jälkeen kuitenkin siirsimme emon poikasineen lattiatasoon pieneen koirien metallihäkkiin. Hiukan piti säätää etteivät poikaset pääse häkistä pois kun mahtuvat kaltereitten välistä. Pahvilaatikko laidoiksi ja nyt on poikaset pysyneet hyvin turvassa. Samalla ovat siinä koko parven nähtävillä mikä toivottavasti helpottaa elämää siinä vaiheessa kun poikaset liittyvät osaksi parvea. Tätä häkkiä kuitenkin nyt pidetään jotta emo saa olla poikasineen rauhassa ja muut kanat eivät söisi kaikkea tipurehua.

Nyt siis jäljellä on yksi tipunkeltainen ja yksi ruskea tipu, ja tältä elämä näyttää emokanan kanssa <3
Odotamme innolla minkälaisia kanoja näistä kasvaa ja erityisesti niiden sukupuoli kiinnostaa. Tuleeko niistä sitten munintakanoja joukon jatkoksi vaiko kukkoa viinissä :)

2 kommenttia: