sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Leipuri hiiva

Viime aikoina on taas tullut innostuttua leivän leipomisesta, tuore leipä on sellaista helppoa arjen luksusta ja useimmiten kyllä palkitsee vaivannäön. 

Elämän mittainen projekti ja haave itseleivotuista ruisleivistä herää aina aika ajoin. Kunnollista juurta en ole saanut aikaan vielä ikinä eikä se onnistunut tälläkään kertaa. Tuloksena littana vuokaleipä jota mies kuvaili "aika tehokasta".

Sitten kokeilin pitkästä aikaa kattilaleipää, ohjeen olen saanut äidiltä joskus vuosia sitten ja sitä on tullut useampi kerta tehtyäkin. Nyt meni kuitenkin joku vikaan, sekään ei noussut! 

Tässä kuitenkin muutama onnistunut leipä:

Itsetehty näkkileipä on tullut jäädäkseen.


Aineksina maissijauhoja ja siemeniä, tosi hyvää ja terveellistä! Ohjeita löytyy netistä pilvin pimein, yksi käyttökelpoinen on esimerkiksi Kettukarkilla. Viimeksi laitoin sekaan fenkolia, sitä en ehkä tee toista kertaa sillä maku on hieman liian läpitunkeva. Näkkäriin saa kivasti vaihtelua sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään.


Näkkäri maistuu ihan silläänkin, mutta juustosiivu toki vielä kruunaa näkkärinpalan.


Tänään sitten kattilaleivälle uusi mahdollisuus, ja tadaa nyt onnistui yli odotusten. Tiedä sitten miksi se yhdellä kertaa ei kohonnut, hiivakin oli samasta paketista molemmilla kerroilla.
 Valurautapadassa kuoresta tulee aivan ihanan rapea ja siihen tarttuu hyvää makua padan pinnasta. 


Tällä kertaa laitoin mukaan hieman auringonkukansiemeniä ja kauraleseitä (jotka tosin unohdin taikinasta eikä niitä ollut kovin helppo saada mukaan enää kohoamisen jälkeen :D ).


Tähänkin leipään saa helposti vaihtelua vaihtamalla jauhoja tummempiin (grahamjauhot, hiivaleipäjauhot...) tai sekoittamalla taikinaan pähkinöitä, siemeniä tai rusinoita tai mausteita. Itse en kovin paljon pidä mausteisista leivistä (paitsi jouluna) joten meillä mennään ihan perustaikinalla. Vehnäleivässä on kiva olla vähän rouheisuutta, ja sitä saa mukavasti leseillä ja siemenillä.

Itse tehtyjen lisäksi meillä on herkuteltu Aidoilla ja Alkuperäisillä sacher-tortuilla.Ihania, vaikkei näin makeat jutut niitä omia lemppareita olekaan. Ja niin kauniita ja kauniisti pakattuja. 
Olin hamsterina ajatellut säilyttää laatikon myöhempää käyttöä varten vaan toisin kävi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti