lauantai 13. elokuuta 2016

Jormat eräilee

Tänä työteliäänä kesänä iski joku ihmeellinen telttavimma. Pakko saada teltta, pakko päästä metsään, pakko samoilla erämaissa! 

Lappi on toki sytyttänyt aina ja muutaman tunturivaelluksen olen päässyt tekemäänkin. Kun olin lapsi isälläni oli kullankaivuuvaltaus Lapissa ja retkeilimme sillä jonkin verran, sitten olin kaksi kesää rippileiri-isosena Enontekiöllä. Aikuisemmalla iällä olen vaellellut Hetta-Pallas -reitillä, Lemmenjoella ja Keimiötunturin maastoissa Muoniossa. Viime kesänä retkeilimme Kolilla ja päiväretkiä olemme tehneet myös etelässä sekä esim. Pyhä-Häkissä.

Mutta nyt heräsin, eräilyä voi harrastaa etelässäkin. Pikku retkiä, leirinuotioita, öitä teltassa, trangialounaita. Uijui!


Haaveilin Hillebergistä, mies jarrutteli. "Et kyllä osta tonnin telttaa, montako yötä meinasit siellä viettää". Viikkoja kului, unelma eräelämästä eli. Lopulta lähdettiin ostoksille ja meille päätyi Helsport Rondane 3 Camp, tilasimme sen XXL:n verkkokaupasta.
Parin kilon painoinen kolmen hengen tunneliteltta tilavalla eteisellä,  ja minäkin osaan sen pystyttää. 


"Heti menen sinne yöksi", uhosin. Mies ei suostunut mukaan joten koira joutui mörönsyötiksi. 
Koira oli alkuun hyvin epäilevällä kannalla, mutta tyytyi sitten kohtaloonsa. 


Ensimmäinen telttayö sitten Kuopio-Jukolan, eli kahteen vuoteen! Ja ihan omassa pihassa. En voi kehuskella kovin hyvin nukkuneeni, alkuun oli kuuma ja jännitti. Mietiskelin Bodom-surmia ja Kytäjän kartanon kohtaloa ja kuulin supikoiran ääniä kunnes tajusin että mullahan on vahtikoira mukana, kyllä se kertoo jos joku telttaa lähestyy. Sitten nukuin katkonaisesti kunnes liikenne moottoritiellä alkoi aamuyöstä. 
Silti oli ihanaa herätä märän koiran hajuiseen raikkaaseen ulkoilmaan ja hipsiä sisälle aamukaffelle.


Tätä lisää! 
Sittemmin pakotin miehen retkelle. Oli vähän väsypäivä joten jaksoimme kävellä ihan vaan pari kilsaa laavulle makkaran paistoon. Sekin tuntui ihan eräilyltä :) Keitimme kahvit termariin ja pakkasimme makkarat laukkuun. Koirille löytyi uimapaikka eikä laavulla ollut ketään muita vaikka oli kaunis elokuinen sunnuntaipäivä.


Kyllä se eräkärpänen nyt puraisi. Etelä-Suomen kansallispuistot, mitä suosittelet? Pari yötä telttaillen koirien kanssa? Helvetinjärvi, Repovesi, Liesjärvi? Kaikkihan nämä on kokeiltava!


3 kommenttia:

 1. Me oltiin heinäkuussa omassa pihassa laavussa yötä. Meillä on sellainen "telttalaavu" tai mikä se nyt on. Yhdellä sivulla on vain hyttysverkko.

  Illalla istuttiin nuotiolla, ja kolmelta hain sisältä paremman tyynyn ja kävin vessassa. En väitä nukkuneeni hyvin, mutta on se ollut yksi kesäni kohokohta.

  VastaaPoista
 2. Me oltiin heinäkuussa omassa pihassa laavussa yötä. Meillä on sellainen "telttalaavu" tai mikä se nyt on. Yhdellä sivulla on vain hyttysverkko.

  Illalla istuttiin nuotiolla, ja kolmelta hain sisältä paremman tyynyn ja kävin vessassa. En väitä nukkuneeni hyvin, mutta on se ollut yksi kesäni kohokohta.

  VastaaPoista
 3. Ulkona nukkumisessa on tosiaan jotain taikaa :). Haaveilin jo retkeileväni yksin kansallispuistoissa, mutta jo omalla pihalla tuli Bodom-järvet ja muut mieleen joten taidanpa pysytellä vielä tässä kotinurkilla...

  VastaaPoista