lauantai 24. syyskuuta 2016

Diy amppelit ja muuta viherkasviasiaa

Viherkasviamppelit ovat näyttäviä, mutta väliaikaisten asuntojen ikkunoille en ole niitä saanut aikaiseksi laittaa. Nyt vanhojen, venytettyjen ikkunoiden eteen niitä suorastaan kaivattiin joten tuumasta toimeen.


Yllä valmis amppeli ilman asukkaita.

Taimet ostin torista, kuningaskissusta ja posliinikukkaa. Tulivat nätisti ja nopeasti postissa. Netistä vähän katselin sopivia amppeleita, mutta ei jotenkin huvittanut tilata postitse niin painavaa tavaraa ja kalliitakin olivat. Yhtä toista projektia varten tuli hankittua juuttinarua, joten päätinkin sitten kokeilla amppelin solmimista itse. Netissä on näihin paljon ohjeita, mutta päädyin lopulta mahdollisimman yksinkertaiseen ja simppeliin malliin, ohje on TÄÄLLÄ. Ohje ei ole kovin havainnollinen, ja piti vähän itsekin pähkäillä miten tuo aloitus on tarkoitettu, muutama lisäkuva ei olisi ollut pahitteeksi. Mutta ratkesi tämä pulma, ja mieskin innostui lopulta solmimaan. Tosin hieman tasaisempaa jälkeä tuli, kun vain yksi ihminen solmi, kahdestaan varmasti solmujen kireyksiin jää vähän eroja.

Sopivat ruukut löysin Prismasta punaisen lapun kera, hintaa jäi pari euroa kappaleelta. Tämä on muuten hyvä vuodenaika ostaa puutarhakamppeita, ovat monessa paikassa hyvissä tarjouksissa.


En halunnut ruukun alle tupsua, siksikin tästä mallista tykkäsin. Homma lähtee käyntiin leikkaamalla 4 pätkää narua (omat olivat n. 3,5-metrisiä) ja yhdistämällä ne josefiinansolmulla pareittain niin, että valmiista solmusta lähtee yhteensä 8 narua. Tämän jälkeen verkkoa solmitaan niin että otetaan aina kaksi vierekkäistä narua solmintaan.


Hommaa helpotti huomattavasti amppelin asettaminen isolle pöytäpinnalle ja alkusolmun teippaaminen kiinni pöytään.


Josefiinansolmun jälkeen tehtiin merimiessolmut, jotka on tarkoitus saada n. ruukun puoliväliin. Ruukkua kannattaa sovitella amppeliin solminnan aikana.


Merimiessolmujen jälkeen tehtiin ruukun yläreunan kohdille hevosenhäntäsolmut. Sitten vielä pari solmua haluttuihin kohtiin koko narunipulla ja volaa, valmista tuli.


Kuningaskissus pääsi keittiön pohjoisikkunalle. Koukku on hieman hankalassa paikassa jonka vuoksi amppeli piti jättää melko korkealle, toivotaan että se kuitenkin tarvittavan valon onnistuu onkimaan.


Tuvan länsi-ikkunalle laitettu posliinikukka on melko heiveröinen eikä siinä ole vielä montaakaan lehteä. Hieman epäilyttää noinkohan se tuosta lähtee. Tämänkin paikkaa pitää vielä hieman säätää kun saamme verhot asennettua paikoilleen.

Terassilla oli entisen asukkaan jäljiltä muutama pelargoni, jotka myös pääsivät ruukkuihin. Ne jätin kuitenkin vielä ulos kun yöt ovat edelleen lämpimiä. Terassilta valmiiksi ruukutettuina ne on helppo sitten hallaöiden koittaessa nostaa kuistille talvehtimaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti