lauantai 30. syyskuuta 2017

Satokautta syyskuussa

Meidän kolmesta omenapuusta kerättiin taas kelpo sato. Tai siis oikeastaan kahdesta, yksi tekee kuolemaa. Yhdestä puusta tulee muuten kahdenlaisia omenoita, lienee vartettu johonkin eri lajikkeeseen.

Veimme omenoita mehustamolle 3 saavillista. Pastöroitua omenamehua saatiin 36 litraa. Lisäksi yritämme taas epätoivoisesti siiderin valmistusta, joten pastöroimatonta tuli vielä 20 litraa.
Omista omenoista tehty mehu on kyllä ollut oikea piristys. Se on melko hapanta, mutta vedellä laimennettuna oikein hyvää ja raikasta. Eikä yhtään sokeria tai mitään täysmehutiivisteitä, vaan pelkkää omenaa! Hanapakkauksissa vieläpä tosi helppoa käyttää.


Omenoista tehtiin myös vähän hilloa, ja tietty pari piirakkaa. Paljon jää silti käyttämättäkin. Enempää omenapuita ei missään nimessä tarvita.


Kaalikäärylepäivä oli jälleen, oih mitä herkkua. Tällä kertaa luomukaritsan jauhelihaa ja tuoreita kantarelleja täytteenä.


Kasvihuone tuottaa edelleen hyvää satoa. Aina parin aurinkoisen päivän jälkeen sieltä voi hakea uuden satsin chilejä ja tomaatteja.


Nyt vihdoin onnistui myös tomaattien kuivatus, ainakin siihen asti että saatiin ne purkkiin. Tomaattien lisäksi purkissa on valkosipulia, timjamia, basilikaa ja oliiviöljyä.


Kanalassa ei ole mennyt oikein vahvasti, kun kaksi munivaa kanaa ja kukko aloittivat sulkasadon. Munatonta aikaa kesti muutama viikko, mutta onneksi nuorikot paikkasivat tilanteen ja aloittivat muninnan. Heillä tuppaa vielä munat pyörähtämään vähän mihin milloinkin, tai harvemmin ainakaan meidän osoittamiin pesiin, mutta reippaasti he munivat yhden pienen ruskean munan kumpainenkin joka päivä.


Alla nuori musta kana munimassa itse rakentamaansa pesään. Ne meidän ehdottamat näkyvät tuossa yläpuolella.


Sellaisia kuulumisia täältä meidän rauhasta. Syksyn pimeät illat ovat toden totta täällä. Otsalamput, heijastinliivit ja ulkovalot jo kovassa käytössä. 
Ai että tykkäänkin noista pienillä aurinkopaneeleilla toimivista hämärän ilahduttajista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti