maanantai 26. tammikuuta 2015

Arabia Fenno


Ihana, 93-vuotiaaksi elänyt suuri esikuvani, isäni äiti, lueskeli kerran 90-luvulla ET-lehden antiikkipalstaa ja kohtasi siellä tutun näyn, sinikukallisen Arabian kahviastiaston. Mummu muisteli nähneensä kyseisiä kuppeja joskus ennenkin, ja kierros kukkaruukkujen alle paljasti, että hänhän oli astiaston omistaja! Mummu kaiveli hieman kaappeja ja nosteli loputkin kukkaruukut, ja toimitti vanhan astiaston lapsenlapselleen eli minulle. Astiat ovat jotenkin niin ihanan aitoja 50-lukulaisia, tosi heppoista ja ohutta fajanssia ja kukkakuvio tosi kaunis. Kullatut reunat ovat varmasti aikanaan olleet suurta luksusta. Sarjan on suunnitellut Aune Laukkanen ja se on ollut Arabian tuotannossa vuosina 1948-1960. 
Tämän ajan kahvikupit muuten ovat nykyisiin verrattuna laakeita, syy löytyy siitä että pannukahvi oli kuppiin kaadettaessa hyvin kuumaa ja laakeassa kupissa se jäähtyi nopeammin. Samoin tassit ovat syviä, tiedättehän vanhojen ihmisten tavan ryystää kahvia tassilta :). (Tassi-sanasta saatiin muuten keskustelu aikaan kotona kun miehen mielestä se ei ole suomea!)

Mummu muisteli, että pappa oli saanut astiaston 50-vuotislahjaksi naapurustoltaan vuonna 1958. Montaa kuppia ei enää ollut ehjänä, ja astiat ovat tällä hetkellä säilöttynä vanhempieni luokse lukuunottamatta kuvassa näkyvää kermakkoa, joka syystä tai toisesta on lähtenyt mukaani.
Viime aikoina on toria tullut selailtua ja sieltä bongasin myös kuvassa olevan kahvikupin (7e) sekä Huutonetistä tassit (2kpl posteineen22,50e). 

Nämä ei todellakaan arkikäyttöön päädy, mutta kyllä kelpaa juoda hääpäivä- ja muita juhlakahveja näin kauniista astioista joilla on vielä aivan korvaamaton tunnearvo.

Kippojen alla näkyvä Artekin Sienna-tarjotin on myöskin Tori.fi:stä, 15e.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti