tiistai 11. heinäkuuta 2017

Satokausikatsaus 11.7.2017

Satokausi 2017 jatkuu kiihtyvällä tahdilla. Kesä on viileydestä johtuen vähän jäljessä, mutta sitäkin palkitsevampi aloittelevalle puutarhurille, koska viileys on pitänyt öttiäiset poissa. Salaattipenkissä oli hieman rei'itettyjä lehtiä mutta kertakäsittely mäntysuopaliuoksella auttoi. Kasvihuoneeseen olen suihkutellut mäntysuopaliuosta ennaltaehkäisyn nimissä, mutta sielläkään ei ole kyllä tuhokavereita näkynyt.


Tomaattien nopein on tämä amppelitomaatti, josta on keltaisia tomaatteja jo muutamia syötykin. Lajike ei ole kummoinen, maku on ihan ok mutta ei mikään supermakea. Joku puutarhalta ostettu tuntematon. Satoisa kylläkin, isoja terttuja on siinä kypsymässä.

Muut tomaatit kasvattavat runkoa ja lehtiä hullun lailla ja kukkivatkin, osassa on jokunen raakile näkyvillä. Hieman arveluttaa mikä on pölytyksen taso kasvihuoneessa, en usko että siellä hyönteisiä on kauheasti vieraillut mutta olen aina muistaessani yrittänyt runkoja vähän heilutella.

Kasvihuoneeseen asensimme Blumat kastelujärjestelmät 60-litraisilla saaveilla joten se on kohtuullisen huoltovapaa, tosin kasvustoa saa karsia lähes päivittäin jotta pysyvät valoa läpäisevinä ja tuottaisivat satoakin.


Kasvihuonekurkkuja ostimme 2kpl puutarhamyymälästä. Ovat kasvaneet tosi hyvin ja molemmat kukkivat. Pikku kurkkujakin on ehkä näkyvissä mutta hedelmien kasvu on ollut vähän hitaanlaista.


Munakoisot on siemenistä kasvatettuja ja ihan yllättävän hyvin menestyneitä. Kaikki 3 taimea ovat hyvässä kukassa eikä niissä ole kirvojakaan ollut vaikka kuulemma niitä kovasti houkuttelevat. Hedelmistä ei ole vielä tietoa.Chilejä on syöty jo jokunen (aikaisia Cayenneja). Podeja on kehittynyt ihan mukavasti kaikkiin lajikkeisiin, kuvassa on muistini mukaan Aji Benito.


Ämpäriperunat istutimme joskus ehkä huhtikuussa. Niiden kasvuunlähtö oli tavattoman hidasta, kun kevät oli kylmä ja ämpäreitä oli pakko pitää sisällä. Jossain vaiheessa ne kasvoivat ihan mallikkaasti kunnes kasvu alkoi hiipua (ehkä kuivuivat?) ja naatit näyttivät jo ihan nuutuneilta. Päädyimme jo käsittelemään epäonnistumista emmekä uskoneet ollenkaan että perunoita niistä tulisi. Tänään kuitenkin Rekosta ostamamme perunat olivat ihan vihreitä joten päätimme tsekata ämpäreiden tilanteen. Ja kas, kyllähän siellä muutama peruna möllötti. Kahden ämpärin sato oli yllä näkyvä, eli ei nyt suurensuuri mutta perunat olivat ihan kohtuullisen kokoisia ja varsin maukkaita, lajike oli Timo.

Nämä ovat muuten meidän molempien ensimmäiset itse kasvatetut perunat. Kirjoihin merkittäköön, että ne kasvoivat hienoiksi perunoiksi ja maistuivat mainioilta voin ja itsekasvatetun tillin kera.


Pinaattia on kerätty syötäväksi jo paljolti, mutta kun kasvusto alkoi näyttää kukinnan merkkejä keräsin kaikki loput, ryöppäsin ja pakastin. Lisää on kylvetty jo jokunen viikko sitten.
Pinaatit, retiisit ja salaatit tulee muistaa kylvää vähin erin parin, kolmen viikon välein. Niin syötävää riittää koko kesäksi.


Kasvilavoilla pyyhkii hyvin. Peruna on varsin komeassa kasvussa ja ämpäriperunakokemuksella varmasti jo syöntikokoista. Sipuleita olemme syöneet kesäsipulina jo jonkin aikaa. Nyt osa sipuleista kukkii joten ne syömme myös pois ensitilassa.


Myös kaalinkasvatus on onnistunut oikein rohkaisevasti. Nämä ovat siemenistä kasvatettuja, ja olivat jo taimivaiheessa tosi komeita. Tänään poimimme ensimmäisen pikkuparsakaalit ja ai vitsi miten hyviä ne olivat! Makuero oli kyllä merkittävä kaupan ulkomaisiin kaaleihin. Parsakaali on tuon kasvin kukinto, joten satoa tulee tosi kivasti jokaiseen kasvihaaraan.
Kukkakaaleissa ei vielä näy oikein mitään.Hernemaalle teimme tuet kompostiverkoista, rimoista ja nippusiteistä. Herneet ovat hyvässä kasvussa mutta pavut vielä kituvat pieninä. Saivat tänään boostia nokkoskäytteestä, jospa ne siitä vielä piristyisivät.
Lautasellinen kesän makuja <3 Itse kasvatettuja: perunat, parsakaalit, rucola, tilli, salaatti. Sillit äidin valmistamat ja kurkut ja tomaatitkin kotimaisia maukkaita.

Ja tästähän se vaan paranee, kasvihuoneen satoa odotellessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti