tiistai 3. helmikuuta 2015

Keittiössä suhisee (ja päässä)

Hiihtosuunnitelmat menivät jäihin sitkeän nuhan vuoksi. Nuhaisena puoliterveenä sitä onkin sitten tullut vallan paljon ideoita kotona... Keittiössä on viuhunut kun siellä on kokkailtu toinen toistaan villimpiä kokeiluja.

Viime kesänä haimme luomutilalta possua, jota on pakastimessa vieläkin ja viikonloppuna teimme Bbq-ribsejä. Hyvä tuli, ihan uunin grillivastuksen alla.
Aiemmin mainitut luomubroilerit muotoutuivat tänään sitruuna-inkivääribroileriksi. Kun ruokaan laitetaan voita, valkosipulia, inkivääriä ja sitruunaa ei lopputulos vaan voi olla kovin huono. Kaveriksi tein Kolmen viljan helmiä, joita maustoin mintulla ja limellä. Riisin syönti raastaa omaatuntoa, mutta ei tämäkään tuote kyllä sitä ihanaa valkoista basmatiriisiä mitenkään päin korvaa. Mutta jos nyt edes silloin tällöin vaihtaisi riisit muuhun niin pelastuu se maailma kaiketi edes vähän.
Kirjoitin muuten tätä ruuan ollessa uunissa ja aioin toki ottaa ateriasta kuvan ennen sen katoamista ääntä kohti... Noh, kävi vanhanaikaiset. Ehkä ens kerralla. Sen sijaan otin kuvan tästä:


Viehättävän viihtyisä keittiö... Valitettavasti arkipäivän realismia meillä useimmiten. Kaksi, jotka tykkäävät ruuanlaitosta mutta ei yhtään joka tykkäisi siivoamisesta.

Tänä aamuna koiria ulos päästäessä olikin maailma muuttunut näin ihanaksi. Söpö lumikinos kynttilälyhdyn päällä :).Latutilannetta on ahkerasti seurattu ja nyt vaikuttaa siltä että meidän lähilatukin saadaan vihdoin käyttöön. Se kun menee pellolla, niin sitä ei ihan vähäisellä lumella pysty toteuttamaan. Kunhan tämä tauti tästä taittuu niin alkaa parin kuukauden hiihtorutistus. Sitä on niin ihanaa suunnitella täältä sohvan pohjalta.

Kevät alkaa pikkuhiljaa vallata mieltä. Kevätverhoja olen miettinyt mustavalkoisten Fokusten tilalle, haluaisin jotain vaaleaa ja yksinkertaista. Jos en olisi juuri ostanut mustavalkoisia Fokuksia, olisin ostanut Marimekon kevään uutuuskuosia harmaata Fokusta. Nyt vahvimpana ehdokkaana on Vallilan Oksalla fancy (jos sitä vielä jostain saa) tai joku muu simppeli, vaalea verho. Olen kuitenkin päättänyt että maaliskuiseen talvilomaan saakka mennään näillä, nautitaan nyt vielä talvesta (vastahan se on kunnolla säiden puolesta alkanut), kynttilöistä ja hämäristä illoista. On muuten aivan ihanaa kävellä koirien kanssa tuolla lumessa. Jotenkin se hiljaisuus minkä lumikinokset tuovat on niin älyttömän tunnelmallista.


Kevään kunniaksi solahti myös itänyt punasipuli veteen, siitä saamme kohta salaatteihin raikasta lisuketta.

Kesäsuunnitelmia tuli tehtyä siementilauksen muodossa. Meillä on pikku pihalla kasvilava, joka on tällä hetkellä puoliksi pyhitetty valkosipulinviljelylle. Toinen lava odottaa kokoamistaan ensi kesäksi, ja lisäksi tyhjensin yhden rehottavan perennapenkin ja ajattelin muuttaa sen kasvimaaksi.

Sain nyt kuitenkin jonkinlaisen kohtuuden pidettyä siemeniä tilatessa (eikä nyt ajatella sitä että kaapit pursuavat jo ennestään niitä edellisinä vuosina tilattuja siemeniä), tilaukseen lähti:

Lehtikaali 'Half Tall'
Retiisi 'Cherry Belle'
Endiivi 'St Laurent'
Itämainen salaattisekoitus
Pinaatti 'Nores'
Salaatti baby leaf -sekoitus
Salaattisekoitus
Vuonankaali 'Vert de Cambrai'

No onhan sitä siinäkin. Kohtahan sitä voisi ensimmäiset chilit ja tomaatit istutella, Rocoto-chilien kanssa ollaan jo melko myöhässä.

Perinteisen vuosisyklini mukaan puutarhaintoilu hiipuu viimeistään heinäkuussa, joten sadot meillä on jääneet varsin vaatimattomiksi. Mutta harrastushan se on sekin, siementen kylväminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti