maanantai 12. lokakuuta 2015

Papparuokaa

Juttuhan alkoi siitä, kun miehen lähtiessä työmatkalle hain paketin possun kastikelihaa, paistoin ja söin sellaisenaan suolan ja pippurin kera. Herkkua. Herkkua, jota näkyy ruokakaupassa minun ostoskorini lisäksi vanhempien mieshenkilöiden koreissa. Käsitteeksi muodostui papparuoka, eli ruokalajit joita vanhat miehet (ja minä) syövät. Suolaisia, rasvaisia, mutta myös edullisia, kotimaisia ja hyviä! Possu on jäänyt vähemmälle mutta muita papparuokia menee edelleen.

Tässä pari suosikkiani:

Silakkapihvit. Silakka on syksyllä parhammillaan, vaikkakin herkullista koko vuoden. Välillä silakkaa on ollut heikosti saatavilla korkeiden myrkkypitoisuuksien vuoksi, Itämeri-parkamme kun on varsin huonossa jamassa. Kalan syömättä jättäminen on kuitenkin jopa suurempi terveysriski kuin sen syöminen (lähde).


Silakka on muuten kalaksi mainion hintaista, nämä fileet ostin hintaan 8,90e/kg. Verratkaapa vaikka siian tai kuhan hintaan.


Silakkapihveihin ideoin täytteen ihan itse. Ranskankermaa, piparjuurta raastettuna, sitruunaa, tilliä. Oli muuten hyvää, seuraksi perunamuusia tillillä ryyditettynä. 

Seuraava papparuokasuosikki: kaalit. Syksy on kaalien luvattua aikaa. Kukkaro ja kroppa kiittää ja kaaliruuat ovat niin hyviä!


Ruusukaaleja ostin eka kerran vain ulkonäön takia, mikään noin söpö ei voi maistua pahalle! Ja yllätyin, ruusukaali on tosi aromikas ja voimakas kaali. Ajatelkaapa että Suomessa käytetään n. yksi ruusukaali henkeä kohti vuodessa. Olen jo tänä syksynä ahminut monen suomalaisen annoksen.
Ruusukaalini nautin useimmiten Hellapoliisin ohjeella (ilman mitään broilereita). Toki myös ihan keitettynä suolan (ja voin) kanssa ovat hyvin maistuvia. 
Kaaleihin päästyäni en voi ohittaa kaalikääryleitä. Suosikkiruokani, mutta valitettavasti sen verran työläs että tulee tehtyä lähinnä kerran vuodessa uuden sadon kaalista ja nautittua uuden sadon puolukkasoseen kera. Ai että!


En tiedä äijäilystä mutta tähän vuodenaikaan meillä kuuluu myös sienet. Ja uuden kasvikuivurin myötä myös omenat. 
Papat ne vaan tietää; kotimainen, puhdas ja sesongin mukainen ruoka on sekä terveellistä että edullista. Kyllä kelpaa ottaa töihinkin mukaan itse tehtyä pienen hiilijalanjäljen jättävää ruokaa pakkasesta, verrattuna vaikkapa eineksiin. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti