sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Alkukesän satoa ja tulevaa satoa

Villiyrtit ja muut luonnon luonnolliset antimet ovat vieneet mennessään. 

Tajunnan laajentaminen villisti kasvavien luonnontuotteiden suuntaan on avannut silmiä myös sadon suhteen. Sitähän täällä saa jo alkukesästä!!


Koivun mahlan keruu on ollut agendalla jo jonkin aikaa, valitettavasti vasta eilen saatiin asia aikaan ja ollaan hieman myöhässä, mahlan paras keruuaika olisi huhtikuun lopulta toukokuun alkuun. No oli miten oli, mahlaa alkoi virrata rei'istä välittömästi, ja asensimme mahlareiät ehkä muutenkin kaatamisuhan alla oleviin koivuihin.
Mahlaa kerätään vähintään 20cm paksurunkoisista koivuista. Niiden alaosaan porataan reikä alaviistoon, reikään asennetaan muoviletku joka johdetaan keruuastiaan. Mahla kiinnostaa myös muurahaisia ja kaikenlaisia pörrinkäisiä joten astian suu kannattaa suojata esim. foliolla. Meillä oli käytössä mehumaijalta lainattu letku sekä viinilappo, ja keruuastian virkaa hoitivat tyhjä viinipullo ja kokispullo. 
Yhdestä reiästä voi tulla mahlaa 50-300l, mutta kun mahlan tulo on tyhrehtynyt, ei samasta reiästä tule mahlaa enää uudelleen. Tervekasvuinen puu korjaa haavan itsekseen.

Mahla sisältää pääsääntöisesti koivun maasta keräämää vettä, sekä lisäksi luonnon sokereita kuten glukoosia ja fruktoosia. Lisäksi siinä on erilaisia hedelmähappoja, enimmäkseen omenahappoja. Mahlassa on myös pieniä määriä kaliumia, kalsiumia, kromia, kuparia, mangaania, magnesiumia, sinkkiä, b-vitamiinia ja c-vitamiinia.

Koivun mahla virkistää talvesta nuutunutta kehoa, sen uskotaan poistavan selluliittiä ja vähentävän näläntunnetta. Noh, tieteellistä näyttöä mahlan terveysvaikutuksista ei ole, mutta onhan se mahtava ja maukas, makea kevään juoma. Itse ajattelin valmistaa siitä holitonta kippisteltävää laimentamalla sitä hieman vedellä ja hapottamalla Soda Streamilla. 


Mahloja valutettiin vajaa vuorokausi, ja kun menin saalista kokemaan viinipullo oli tullut täyteen mutta limupullon pohjalle vain liraus. Vaihdoin limupullon viinipullon puuhun ja toivotaan että saadaan lisää saalista. 


Päivän sato: yksi muna ja pullo koivunmahlaa. Ihan itse tuotettua!


Myös tulevaa satoa odotellaan. Chilien taimet ovat komeita ja niistä suurin osa kukkii, ensimmäiset poditkin ovat näkyvillä. Tänään taimet pääsivät ensimmäistä kertaa ulos ja saavat muutenkin muuttaa jo kuistille kasvihuoneen valmistumista odottelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti