tiistai 16. toukokuuta 2017

Toukohommia

Toukokuu se onkin työläs kuu täällä landella. Samalla ihanaa ja samalla rankkaa, ja koko ajan keinutellaan siellä jaksamisen rajoilla että mikä on sopiva työmäärä päivätöiden lisäksi. Ja kuitenkin sitä haluaisi vaan lisää ja lisää aikaa touhuta pihalla...

Puutarhainnostus on huipussaan ja vihdoin säätkin alkavat lämmetä. Meillä on rakenneltu kasvihuonetta ja kasvimaata, perunat, sipulit ja porkkanat on maassa ja sisällä kasvatetut taimet odottelevat jo ulos pääsyä.


Kasvimaa alkaa tästä. 10 kpl lavakauluksia, yhteensä 5 kasvulavaa. Ihan maltillinen aloitus kärsimättömälle ihmiselle, mutta toki ympärille jätettiin kasvunvaraa. Kasvimaan perustaminen pellolle olisi vaatinut melkoisen urakan aina alueen aitaamisesta alkaen, joten se siirtyy tuleville vuosille.
Lavojen alle vedettiin suodatinkangas ja lavat käsiteltiin puuöljyllä sekä numeroitiin muistiinpanojen helpottamiseksi.

Mitään taloudellista järkeä tässä ruuan kasvattamisessa ei kyllä ole, puutarhaan on saatu syydettyä sellaiset määrät rahaa ettei sitä ihan muutamaan vuoteen netota takaisin. Mutta harrastuksena tämä on kyllä niin huippu! 


Palo puutarhahommiin on ollut kova viileästä keväästä huolimatta. Tässä odotellaan raekuuron loppumista, kuva otettu kanalan ovelta.


Mullan kärrääminen on ollut kiva kotikuntosali. Tässä on porkkanat ja perunat harson alla lämpimässä ja sipulimaa vielä odottaa asukkejaan.


Ja tässä nykytilannetta. 
Noudatin istutuksissa kuukalenteria, joten juurikkaat istutin alakuun aikaan ja lehtikasvit odottelevat yläkuuta.
Takana näkyy kasvihuone koko komeudessaan, kennoja vailla. Kyselin kasvihuoneen valintaan ystävältä vinkkejä ja ainut mikä jäi mieleen oli että liian pientä ei kannata hankkia. Noh, hankimme sitten 30m2 kasvihuoneen, onpahan varaa laajentaa viljelyksiä. Puoliso on puurtanut pystytyshommissa jo useamman päivän ja pikkuhiljaa tulee valmista.Tässä tuleva sauna kylpee ilta-auringossa <3


Kukkasipulit onnistuivat varsin hienosti krookuksia lukuunottamatta (niitä mielestäni istutin enemmän kuin kaksi, toki myös koiranpennulla voi olla tähän osuutensa). Idänsinililjat tuovat väriä vielä niin kalpeaan tulppaanipenkkiin.


Raparperit ovat hyvässä kasvussa.

On ollut kyllä varsin antoisaa näin ensimmäisenä keväänä seurailla, mitä puutarhasta nousee. Raparperiä on kahdessakin paikassa. Lisäksi olemme tutustuneet villiyrttien maailmaan maistelemalla nokkosia, vuohenputkea ja voikukan pieniä lehtiä. Mikä muutos asenteessa, kun jatkuvan rikkaruohojen tuhoamisen sijaan niitä voikin syödä! Myös kanoille on tuoreet kasvien versot maistuneet mainiosti.


Viinimarjapensaat kaiveltiin syksyllä melkoisten heinikoiden seasta, mutta ovat nyt ihan hyvässä kasvussa. 


Toukokuu, se paras kuu <3

Sisällä chilit tekevät hienosti kukkia ja ensimmäinen podikin on kovassa kasvussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti